De ce, cum si ce sa deshidratezi ?

  Doua cuvinte inainte de a incepe...


  Bine ai venit in lumea Biosec! Acest ghid este un ajutor pentru toti utilizatorii deshidratorului Biosec. Aici veti gasi  notiunile de baza ale deshidratarii, sfaturi pentru folosirea eficienta a deshidratorului, precum si cateva tabele care va vor oferi indicatii referitoare la timpii de deshidratare si modalitatile de utilizare pentru deshidratarea celor mai folosite legume si fructe.
  Ghidul este un punct de plecare pentru folosirea Biosec. Cu fantezie si creativitate , suntem siguri ca vei gasi noi moduri de a folosi deshidratorul tau.
  Iti reamintesc ca sfaturile si timpii de uscare au valoare indicativa si te invit  sa experimentezi si sa inventezi fara teama, lasandu-ti fantezia libera sa se exprime. Se stie, experienta e cel mai bun maestru.
  Distractie placuta!

  1. Ce  este deshidratarea?

 
  Deshidratarea este o metoda naturala de deshidratare a alimentelor bazata pe eliminarea apei din alimente.Un produs deshidratat ramane nealterat o lunga perioada de timp, mentinandu-se intacte  caracteristicile sale organoleptice.


  2. Cum functioneaza un deshidrator Tauro ?


  Produsele Tauro asigura o deshidratare rapida si sigura, datorita fluxului de aer cald care trece pe deasupra si pe dedesubtul feliilor de fructe si legume.


  3. Orizontale sau verticale? Dilema fluxurilor.

 
  Multe deshidratoare de pe piata functioneaza cu  un flux de aer vertical ce circula de jos in sus.Aceste deshidratoare au urmatoarea limita: aerul care circula, preia umiditatea din primele site si o urca in sitele de sus, impiedicand o deshidratare corecta a produselor din sitele superioare.Un alt incovenient al fluxului de aer vertical  este blocajul ce intervine atunci cand produsele sunt asezate prea apropiate pe sitele inferioare. Datorita fluxului insuficient de aer care reuseste sa treca prin primele site, produsele trebuie asezate rasfirat, ceea ce duce la o risipa de spatiu.



  Tehnologia Tauro depaseste aceste probleme folosind un flux de aer care atinge toate feliile de fructe si legume, in mod uniform, atat pe deasupra cat si pe dedesubt si care asigura acelasi timp de uscare pentru toate produsele.

  4. De ce sa deshidratezi?
  Deshidratarea cu Biosec aduce beneficii atat sanatatii si portofelului tau cat si mediului inconjurator. E foarte simplu!


  4.1.   E natural:


  Deshidratarea este una din putinele metode de conservare care permit pastrarea proprietatilor nutritive si organoleptice ale  produselor.Legumele si fructele uscate nu sufera tratamente chimice si nu se folosesc substante conservante in procesul de deshidratare.Eliminanand apa, microorganismele sunt private de un element esential, iar in acest fel, activitatea lor este blocata.Lipsa apei inhiba dezvoltarea microbilor si impiedica oxidarea alimentelor.


  4.2.   E ecologic:


  Deshidratarea este una dintre cele mai ecologice sisteme de conservare a mancarii. Consumul redus de energie este un factor important in design-ul Biosec, care foloseste o cantitate modesta in deshidratare. De asemenea, Biosec poate deshidrata folosind doar un  simplucurent de aer, fara a fi necesar a-l incalzi.Produsele deshidratate sunt cu 80-90% mai reduse ca volum in raport cu cele proaspete, facand Biosec convenabil pentru gospodariile mici unde spatiul de depozitare este redus.Deshidratarea  fructelor si legumelor de sezon, fie cultivate in propria gospodarie, fie cumparate, face posibila consumarea lor pe tot parcursul anului, fara a fi necesara achizitionarea de fructe si legume importate in mijlocul iernii, din celalalt colt al lumii.


    4.3.   E economic:


  Un produs deshidratat cu Biosec poate fi depozitat fara a fi necesara refrigerarea sau conservarea in ulei, otet sau sare.Avantajele economice  ale unei camari pline cu fructe si legume deshidratate gata de a fi folosite in mijlocul iernii sunt evidente.Nu este nevoie sa platesti preturi ridicate pentru fructe si legume aduse din cealalta emisfera  a planetei pentru a te bucura de aromele verii chiar si in luna decembrie. Tot ce trebuie sa faci este sa te duci in camara si  sa rehidratezi si sa-ti prepari rosiile sau vinetele uscate in maniera pe care o doresti.


     4.4.    E simplu:


  Deshidratarea este o medotda intuitiva pe care orice o poate folosi. Odata ce te-ai familiarizat cu grosimea feliilor si timpii de deshidratare, vei putea sa conservi orice produs in cel mai bun mod posibil.Deshidratarea cu Biosec nu necesita aptitudini speciale si nici manuale complicate. Oricine stie sa foloseasca un cutit poate descoperi acest sistem simplu si amuzant ce simplifica viata domestica atunci cand adopti o dieta cat mai aproape de natura.Datorita versatilitatii sale,       Biosec iti aduce in casa un sistem de conservare care desi are o vechime milenara, este inovativ.


     5. Cine poate deshidratata ?


  Oricine!Oricine poate folosi Biosec foarte usor. Se lucreaza foarte simplu si nu se cer aptitudini deosebite. Tot ce trebuie sa faci este sa tai felii de legume si fructe, sa le pui pe tavi si sa dai drumul la ventilator pentru a deshidrata produsele in cateva ore sau in cateva zile.Tauro a diversificat  gama de produse astfel incat sa satisfaca toate nevoile clientilor, in concordanta cu cantitatea si tipul de fructe si legume pe care fiecare doreste sa le conserve.


      5.1. Cine deshidrateaza cu Biosec:


  Biosec este o linie de deshidratoare compacte, care da rezultate imediate. O lista de potentiali utilizatori ar lua mult timp,       Iata doar cativa :


- Cei care iubesc ciupercile: cei carora le place sa se plimbe prin munti vara si toamna si sa culeaga fructele naturii; cei care au o gradina de legume, chiar si una mica. O gradina produce intotdeauna mai multe legume decat are nevoie pe moment o familie medie, iar savurarea fructelor muncii tale pe timpul iernii nu este o ocazie de ratat.

- Cei care au pomi fructiferi: daca ai un curmal, un cais, un smochin, un prun, un par, esti familiar cu fructele prea coapte care se strica foarte repede. De ce sa nu le culegi, sa le mananci sau sa le faci cadou prietenilor la cutie, eliminand si fructele cazute de la baza copacilor. Deshidratarea rezolva  problema si iti asigura si niste snacks-uri santoase , pe tot parcursul anului.- Cei carora le place sa se relaxeze cu ceaiuri si infuzii: in serile de iarna, petrecute cu o ceasca de ceai de musetel sau de ierburi aromatice si flori, nimic nu e mai placut decat mirosul unei pajisti intr-un vas cu ierburi pe care le deshidratat chiar tu.

- Cei carora le place sa experimenteze idei noi in bucatarie: indiferent daca gatitul este pasiunea sau jobul tau, vei decoperi curand ocazii neasteptate oferite de produsele deshidratate aflate in camara ta. Rosiile uscate dau aroma painii si fripturii facute in casa, o tarta capata un aer si un gust de toamna cand este garnisita cu fructe uscate, iar a darui fructe uscate de tine, in timpul Craciunului, iti va oferi o multime de satisfactii.

- Cei carora le place sa consume produse autohtone: daca iti place sa mananci fructe si legume obisnuite in timpul iernii, fara a plati multi bani pentru cele importate si aduse de departe, tot ce trebuie sa faci este sa-ti faci un stoc de rosii, mere, capsuni si orice altceva iti ofera vara romaneasca, sa le usuci si sa le mananci iarna.- Cei carora le plac decoratiunile: fructele uscate si florile sunt ingredientele perfecte pentru micile decoratiuni ce infrumuseteaza interioarele caselor. Florile uscate si compozitiile din fructe, cutiile si bolurile decorate prin tehnica decupajului, sunt creatii care castiga si mai multa atractivitate , prin faptul ca,   dincolo de a fi lucruri iesite din mana ta, incoporeaza textura materiilor prime alese si uscate de tine.

- Cei care prepara creme si produse de ingrijire corporala din ingrediente naturale: toate ingredientele pentru ingrijirea personale trebuie sa nu contina conservanti, aditivi chimici si substante artificiale.


   5. Ce sa deshidratezi ?


  Gama de produse este foarte larga. Iata cateva exemple de produse care pot fi conservate prin deshidratare, gratie deshidratoarelor Tauro.
  Fructe:mere, pere, banane, capsuni, curmale, smochine, prune, piersici, kiwi, struguri,   ananas, etc.Legume:rosii, vinete, dovlecei, ardei iuti, dovlecei, fasole verde, telina, spanac, dovleci, etc.Ciuperci:Hribi, galbiori.Carne si peste:cal, vita, porc, peste alb.Ierburi:Rozmarin, busuioc, patrunjel, cimbru, menta, etc.


  6. Cum deshidratezi ?


  6.1. Este mai usor sa o faci decat sa o explici: Iata cei 4 pasi deshidratare


  Zac, paff, click, wooosh!


  1. Zac: taie produsele in felii nu mai groase de 1 cm, grosimea depinzand de continutul de apa; in anumite cazuri fructele sau legumele pot fi taiate pur si simplu pe jumatate.

 2. Paff: aranjeaza feliile pe site si aseaza sitele in tunel.

 3. Click:     Porneste deshidratorul.

 4. Woosh: Un vant cald va usca toate feliile si tot ce vei avea de facut este sa le iei de pe site, de indata ce vor fi uscate.

       6.2. Timpul de deshidratare: Cat dureaza ?                 

 

      Principiile ale deshidratarii


  1. Grosimea: cu cat felia este mai subtire, cu atat timpul de deshidratare este mai scurt.

  2. Continutul de apa: cu  cat produsul va contine mai multa apa, cu atat timpul de deshidratatare va fi mai lung.

  3. Umiditatea: cu  cat umiditatea aerului va fi mare, cu atat timpul alocat deshidratarii va creste.

  4. Temperatura: cu cat temperatura din interiorul deshidratorului va fi mai mare, cu cat timpul de deshidratare va  fi mai scurt.