Manual de utilizare Biosec

Deshidrator Biosec

 

Manual de utilizare

 

Garantie

 

Deshidratoarele Biosec sunt garantate doi ani, incepand cu momentul cumpararii.

Garantia Tauro nu include defectiunile provocate de interventii neautorizate,  utilizare improprie sau loviri.

 

Avertizare

 

Inaintea utilizarii, cititi cu atentie  “Instructiunile Generale”, ele contin aspecte importante referitoare la siguranta utilizarii.

 

Instructiuni generale

 

  1. Cititi cu atentie toate informatiile din acest manual, ele sunt foarte importante pentru siguranta in instalare,  in folosirea si in  mentenanta deshidratorului.
  2. Inainte de a-l alimenta cu energie electrica, asigurati-va ca specificatiile de pe eticheta ventilatorului sunt aceleasi cu cele din reteaua dumneavoastra de electricitate.
  3. Nu inserati nici un obiect in blocul  ventilatorului.
  4. Acest aparat  poate fi utilizat doar pentru deshidratare. Orice alta utilizare poate fi periculoasa. TAURO nu poate considerat responsabil pentru pagube datorate unei utilizari improprii.
  5. Iata cateva reguli comune ce trebuie urmate folosirea deshidratorului:

 

-       Nu atingeti blocul ventilatorului cu mainile umede;

-       Nu lasati deshidratorul expus la ploaie;

-       Nu permiteti copiilor sa foloseasca deshidratorul fara supraveghere;

 

  1. Nu folositi deshidratorul in apropierea cazilor de baie, piscinelor, dusurilor sau a oricaror alte surse de apa;
  2. Tineti deshidratorul la cel putin 50 de cm de flacari, obiecte  sau substante inflamabile;
  3. Pentru orice operatiuni asupra componentelor electrice, contactati vanzatorul;

 

Introducere

 

Biosec este un deshidrator mic, proiectat pentru utilizarea casnica. Cu ajutorul aerului suflat de catre ventilatorul electric si incalzit de o rezistenta, timpii de deshidratare vor fi mai redusi.

Biosec nu trebuie considerat asemanator unui cuptor, ci ca un instrument care grabeste si imbunatateste procesul natural de uscare,  folosind fie aerul inconjurator, fie unul usor incalzit ( 15-20 de grade peste temperatura exterioara ).

Biosec garanteaza o deshidratare optima a produselor, eliminand doar apa si pastrand intacte aromele si caracteristicile  organoleptice ale produselor proaspete.

Biosec poate fi utilizat in orice anotimp, dar mai ales vara si toamna cand fructele, legumele, ciupercile si ierburile  sunt in cea mai buna forma.

Exista multe produse natural ce pot fi deshidratate , dar experienta si gustul dvs.  va vor defini preferintele.

Oricum,  este necesar sa fie urmate cateva reguli, dar ele vor  fi considerate propuneri si sfaturi pe care fiecare le poate adapta si modifica in functie de nevoile proprii.

Toti oamenii pasionati de natura si de metode de conservare ale produselor agricole vor gasi in Biosec un aliat puternic, care va oferi satisfactie , precum si mari sume de bani economisite, daca este folosit continuu si in mod adecvat.

 

Descriere

 

 Biosec este compus  dintr-un modul de baza si, daca e cazul, din module complementare care se conecteaza la modulul de baza pentru a-i mari capacitatea.

Modulul de baza este compus din:

 

  1. Un tunel  cu sectiune patrata, in care intra tavile.
  2. O usa mobila, care incoporeaza ventilatorul electric si o rezistenta cu teermostat ajustabil, utilizata pentru o grabi deshidratarea si a o stabiliza  atunci cand in afara deshidratorului este umezeala sau temperature scazuta.
  3. O a doua usa mobila in partea din spate a deshidratorului, prevazuta cu orificii pentru a lasa fluxul de aer sa iasa si a impiedica accesul insectelor.
  4. Tavi unde se aseaza produsele ce urmeaza a fi deshidratate.

 Modulul complementar contine:

 

  1. Un tunel  pentru 10 tavi;
  2. 10 tavi;

Pentru toate modulele, sectiunea externa a tunelului are dimensiunile externe 27cm x 27 cm. Sectiunea interna are dimensiunile 25cm x 21 cm.

Lungimea tunelului  este de 46 cm pentru modelele B5 si 81 cm pentru modelele B10. Extensia are, de asemenea, o lungime de 81 cm.

Greutatea modelelor este urmatoarea:  5.5 kg pentru modelele B5 si 8 kg pentru modelele B10. extensia are o greutate de 6 kg.

Tavile au dimensiunile 24cm x 35cm x 4cm (h) . Rezistenta are o putere de 480 watti si este ajustabila cu ajutorul unui termostat.

 

Reguli generare de deshidratare

 

 Biosec poate deshidrata tot ce poate fi uscat in aer liber si la soare, cum ar fi fructele, legumele, ciupercile si ierburile medicinale.

Biosec poate fi utilizat pentru uscarea pastelor , a polenului, sofranului, produselor de cofetarie, argilei, carnii, pestelui, etc.

Procesul de deshidratare survine cu aer simplu sau usor incalzit.

Cu Biosec sunt evitate incovenientele deshidratarii in aer liber : insectele, schimbarea vremii, actiunea directa a razelor solare. Toti acesti factori sunt de evitat pentru a pastra  aromele naturale si proprietatile multor alimente precum si a substantelor din plantele medicinale.

Toate produsele trebuie spalate inainte de deshidratatare.

 

Timpul de deshidratare poate varia in functie de multi factori, cum ar fi: umiditatea aerului, grosimea produsului, continutul de apa al produselor, modul de utilizare al rezistentei.

 

Elementele favorabile deshidratarii sunt: temperatura inconjuratoare ridicata, umiditate scazuta ( aer uscat ), subtirimea produsului, suprafata cat mai bruta a produselor si curentul de aer cald garantat de Biosec.

 

Conditii adverse deshidratarii;

 

 

Temperatura exterioara scazuta;

Umiditate a aerului ridicata;

Produse ce contin multa apa (rosiile, de exemplu) sau produse intregi ( smochine, caise).

 

Utilizare incorecta:

 

Utilizarea Biosec in camere mici, umede si prost aerisite ( bai, camari );

Bucati de fructe/legume taiate cu grosimi diferite; se vor usca la intervale de timp diferite;

Produse care nu au fost intoarse in timpul deshidratarii;

 

Utilizare Biosec

 

Ca orice dispozitiv electric, ventilatorul Biosec trebuie tinut departe de contactul cu apa. Biosec nu trebuie  tinut aproape de  chiuvete, cazi de baie, piscine.  De asemenea, se va evita contactul cu ploaia sau cu orice alt flux de apa.

In timpul functionarii, Biosec produce aer umed, care trebuie eliminat pentru a evita ca  procesul deshidratarii sa fie stopat sau incetinit.

Biosec  poate fi asezat pe orice fel de masa sau chiar pe podea.

 

Pregatirea produselor pentru deshidratare:

 

Spala cu grija fiecare produs, mai ales pe cele cu piele. Fructele si legumele trebuie sa fie proaspete si nu foarte coapte.

Taie produsele in felii, mentinand o grosime constanta pentru avea aceeasi durata de uscare pentru toate feliile. Daca luam in considerare o felie cu o grosime oarecare, dublul acestei grosimi va necesita un timp mai mult decat dublu de uscare, dar va permite asezarea unei cantitatii duble in deshidrator. Cele mai potrivite grosimi sunt intre 3 si 15 mm, dar propria ta experienta iti va cel mai bun invatator.

Coaja anumitor  fructe si legume ( mere, pere , prune, struguri, etc.) poate crea complicatii, pentru ca are rolul natural de a bloca apa din fruct si pentru ca este mediul natural pentru ouale parazitilor. Ouale se pot deschide chiar dupa ce procesul de deshidratare s-a terminat. Biosec nu opereaza la temperaturi mari pentru a pastra proprietatile alimentelor.

Aceasta problema poate fi rezolvata introducand fructele si legumele in apa fiebinte inainte de a le taia felii pentru o foarte scurta perioada de timp ( 30-60 de secunde ).

Fructele si legumele taiate pe jumatate, cu coaja tind sa se indoaie inspre interior in timpul deshidratarii daca nu sunt cufundate in apa fierbinte.

Pentru a preveni acest lucru, dupa o scurta perioada de deshidratare, intoarceti feliile invers si deshidrati-le cu coaja in sus.

Fructele si legumele pot fi lasate  intregi ( mici ciuperci, ardei iuti),  pot fi  taiate pe jumatate dupa eliminarea semintelor si a apei ( tomate , etc.) sau pot fi taiate in bucati, felii sau in orice alt mod.

 

Incarcarea alimentelor in deshidrator:

 

Toate tavile trebuie umplute, distribuind produsele in mod uniform.

Daca unele tavi lipsesc, aerul cald se va irosi  in spatiul gol.

Pe tavi se poate aseza  hartie de copt in cazul in care produsele sunt mai mici decat ochiurile sitelor ( seminte, polen, etc ).

Dupa asezarea tavilor in tunel, inchideti ambele usi ( usa din spate are rolul de a preveni intrarea insectelor, chiar daca  fluxul de aer ar trebui sa fie suficient pentru acest lucru ).

Porniti ventilatorul electric din buton. Cu termostatul pus la minim, ventilatorul va functiona singur la temperatura camerei. Regland termostatul la valori superioare, aerul va fi incalzit la o temperatura cu 15-20 grade C peste cea a camerei.

Ventilatorul electric trebui sa functioneze pe tot parcursul deshidratarii, pentru ca aerarea produselor previne aparitia mucegaiurilor. Folosirea rezistentei poate fi moderata ( si astfel si temperatura din interiorul deshidratorului) utilizand comutatorul termostatului , in con

cordanta cu produsul ( grosime si continut de apa), conditii meteo sau ori de cate ori doriti sa grabiti procesul de deshidratare.

In primele ore de deshidratare se recomanda reglarea termostatului la temperatura maxima pentru eliminarea rapida a umiditatii de suprafata si pentru a preintampina  formarea mucegaiurilor.

In cazul in care conditiile meteo sunt favorabile este posibil sa limitati utilizarea rezistentei setand comutatorul la o temperatura mai  mica. Timpul de uscare va creste, dar consumul de energie va scadea mult pentru ca ventilatorul electric are un consum redus de electricitate.

In orice caz, evitati ramanerea umiditatii in apropierea sau pe suprafata produselor folosind rezistenta.

Procesul de deshidratare trebuie controlat de cel putin doua ori pe zi, pentru a preveni lipirea produselor pe site sau intre ele.

Pentru a evita acest lucru, miscati produsele si intorceti-le de pe o parte pe alta, din cand in cand.

In timpul deshidratarii fructele si legume isi vor restrange  puternic volumul, lasand  spatiu pentru noi produse. Concentrati produsele deja uscate langa ventilator si adaugati noile produse in continuarea primelor. Produsele uscate vor ajunge intotdeauna aproape de deshidrator. In felul acesta, fluxul de aer nu va lua umiditatea produselor proaspete si o va adauga celor in curs de uscare.

 

Capacitatea de deshidratarea Biosec paote fi mult imbunatatita  daca se adauga unul sau doua module complementare pentru a fi folosite cu ventilatorul modulului de baza.

 

Cele doua module pot fi utilizate impreuna, astfel incat aerul care iese din primul modul ( avand inca putere mare de deshidratare ) sa fie folosit de cel de al doilea.

Produsele uscate  vor fi preluate intotdeauna de la usa ventilatorului, in timp ce produsele proaspete  vor fi introduse  pe usa din spate. Incarcarea, mutarea si preluarea produselor va fi facuta intotdeauna in sens contrar fluxului de aer.

 

Inainte de preluarea produselor din deshidrator , este recomandat  sa le expui la aer cat mai cald, pentru a fi sigur ca procesul de deshidratare s-a incheiat, mai ales in conditii  de vreme umeda.

 

Pastrarea produselor

 

Produsele uscate pot fi pastrate asa cum sunt , fara alte precautii.

Produsele trebuie stocate departe de umiditate si de lumina, folosind chiar pungi de hartie sau de plastic in mediu usca sau  recipienti de sticla inchisi.

Daca produsele sunt pastrate in aceste conditii, pot tine chiar mai mult de un an.

 

Timpii de deshidratare

 

Timpii de uscare depind de mai multi factori cum ar fi: utilizarea termostatului, umiditatea aerului, temperatura camerei si cel mai important, grosimea feliei de fruct/leguma. Produsele trebuie dispuse pe tavi, pe un singur nivel,  evitand suprapunerea.

 

Vei gasi in tabelul de mai jos cateva indicatii referitoare la timpii de uscare in concordanta cu grosimea feliilor de fructe/legume.

 

Grosime  (mm)

1

2

4

8

16

32

Timp de uscare (h)

3

7

16

36

80

176

 

 

Asa cum poate fi observat, o crestere mica a grosimii cauzeaza o crestere mai mare a timpului necesar de deshidratare. Daca produsul permite, grosime trebuie mentinuta  intre 3 si 12 mm.

Nu exista formule matematice, valorile de mai sus putand varia in functie de mediul inconjurator; timpii de uscare vor scadea in cazul conditiilor favorabile si vor creste in conditii adverse. Acesti timpi nu sunt aplicabili frunzelor si  plantelor aromatice ( patrunjel , busuioc, salvie ) acestea avand mecanisme naturale impotriva deshidratarii. In acest din urma caz, timpii de uscare vor fi mai mari si nu vor depinde de grosime.

Oricum, uscarea naturala fara Biosec va dura de 3-4 ori mai mult.

 

Curatare si mentenanta

 

Biosec nu necesita o atentie speciala. Nu folosi produse abrazive sau  solventi pentru curatarea lui. Foloseste o carpa umeda cu un detergent neutru pentru curatarea lui.

Verifica protectia ventilatorului pentru a fi sigur ca praful sau un obiect oarecare  nu impiedica fluxul de aer.

Tavile pot fi spalate cu apa calda si cu detergent de vase.

 

Avertizare

 

Nu inlatura protectia componentelor electrice si a ventilatorului.

Nu turna apa peste ventilator.

Inainte de a curata deshidratorul, scoate-l din priza.

 

Conformitate

 

Deshidratorul Biosec este proiectat si produs cu respectarea urmatoarelor directive europene:

 

2006/42 CE;

2006/95/CE  ( voltaj );

89/336/ CE ( compatibilitate electromagnetica ).